Een (over)gevoelige huid kan erg lastig zijn. Je huid kan weinig verdragen en reageert vaak op het minst geringste. Het kan zo erg zijn dat alles wat je op je huid smeert een reactie geeft. Zo kan je huid pijnlijk zijn, gloeiend aanvoelen, rood en vlekkerig zijn, gezwollen zijn of jeuken.

Het kan zijn dat je altijd al een gevoelige huid hebt gehad of dat je dat later hebt ontwikkelt. De oorzaak kan erfelijk zijn, je huid is overgevoelig voor stoffen in cosmetica en/of voeding (lees te vermijden stoffen), of je hebt last van stress. Vaak is de oorzaak een combinatie van factoren.

Huidverzorging

In de eerste plaats heeft een gevoelige huid een gezonde en huideigen verzorging nodig. Vaak is er een verstoring tussen de vet- en vochtbalans en moet deze hersteld worden. Ingrediënten die de huid kalmeren en ontstekingen remmen zoals: allantoïne, aloë vera, natuurlijke vit E, vit B-complex, kamille en lavendel, zijn belangrijk om je huid verder in balans te brengen.

Voeding

Om uit te zoeken op welke (voeding)stoffen je huid mogelijk reageert, kun je een eetdagboek bij houden. Wellicht zie je verband tussen bepaalde voeding en de reactie van je huid. Bij aanhoudende klachten is een allergietest een optie.

Ontspanning & Balans

Spanning en stress kunnen je uit balans brengen. Dit heeft effect op je hele systeem en ook op je huid. Rust nemen, leuke dingen doen of dingen eens van je af te praten kunnen je helpen weer meer in balans te komen.

Vooruitzichten

Door het traceren van oorzaken en deze aan te pakken kun je je huid meer in balans brengen. Hoe snel dit proces gaat is heel verschillend. Als je huid overgevoelig is voor een bepaalde stof in cosmetica en je laat deze stof weg, dan kan je huid vaak snel opknappen. Echter meestal is er veer geduld, tijd én inzicht nodig. Ik kan je hier bij helpen en begeleiden.