Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne begint vaak in de puberteit en eindigt tussen het 20e en 30e levensjaar. Acne komt in verschillende vormen voor: van puistjes en mee-eters tot zelfs diepe ontstekingen en fistels. Acne berust op ontstekingen van de huid rondom de talgklieren, veroorzaakt door ophopingen van talg of huidvet.

AcneDe oorzaken van acne zijn vaak hormonaal en genetisch bepaald. Acne kan ook op later leeftijd ontstaan. Ongezonde cosmetica, stress, hormoonschommelingen en voedingsmiddelen kunnen mogelijke oorzaken zijn. De meeste acne is te vinden in het gezicht, schouders, bovenste borstgebied en de rug.

Huidverzorging

Bij de behandeling van acne is het belangrijk om dagelijks je huid goed te reinigen en te verzorgen met aanbevolen ontstekingsremmende ingrediƫnten. Met een huidanalyse wordt kan ik je adviseren welke producten precies aansluiten bij jouw huidtype en acnevorm. Daarnaast is het aan te raden je huid regelmatig te laten verzorgen met acne-behandelingen. Ingrediƫnten die worden ingezet in de aanpak van acne zijn oa: zink, tea tree,fruitzuur, aloe vera, lavendel, teunisbloem.

Voeding

Juist ook in de aanpak van acne is een gezond leef -en eetpatroon met gevarieerde biologische voeding, voldoende beweging en ontspanning erg belangrijk. Groente en fruit in verschillende kleuren, zorgen dat je meerdere antioxidanten via je voeding binnen krijgt. Pro vitamine A, of caroteen, zit bijvoorbeeld in oranje groenten en fruit. Pro Vitamine A wordt door je lichaam omgezet in vit A en werkt goed tegen ontstekingen, roodheid en schilfers in de huid. Door het eten van (ongebrande) noten, pitten en zaden krijg je nog eens extra vitamines, mineralen en belangrijke omega vetzuren binnen. Voor meer info lees het artikel: melk, suiker en acne.

Vooruitzichten

Vaak verdwijnt acne tussen 20-30 jaar, maar kan helaas ook op latere leeftijd juist ontstaan. Om littekens te voorkomen is het aan te raden zo veel mogelijk van de huid af te blijven en je regelmatig te laten behandelen voor acne.