DR. BAUMANN COSMETIC garandeert je een gezonde natuurlijke huidverzorging met maximale werking. Deze werking wordt doorgaans aangeduid als “anti-aging”. Hiermee wordt niet bedoeld dat je niet ouder wordt, maar wel dat je je kansen aanzienlijk vergroot om gezonder en mooier oud te worden. Je verzorgingsproducten zijn de dagelijkse “voeding van je huid”. Het is daarom van doorslaggevend belang dat de samenstelling ervan gezond én doeltreffend is.

Stap 1.

Vermijdt ongezonde, huidverouderende stoffen.
Onderzoek wijst uit dat een aantal in verzorgingsproducten gebruikte ingrediënten de huid sneller kunnen doen verouderen, in plaats van ze langer jong en gezond te houden. Zulke producten kunnen met recht potentiële “huidverouderingsproducten” worden genoemd. Een belangrijke anti-aging maatregel is daarom het vermijden van producten met deze stoffen: te vermijden stoffen.

Stap 2.

Maximale hydratatie van de hoornlaag.
Door een tekort aan vocht in de bovenste huidlaag (de hoornlaag of stratum corneum) ontstaan de bekende droogterimpeltjes die een eerste teken zijn van beginnende huidveroudering. De huid goed hydrateren is dan ook een zeer belangrijke maatregel.

Rond het concept hydratatie is een miljardenindustrie opgebouwd met “hydraterende” crèmes. Er bestaat echter niet zoiets als een hydraterende crème. Om de eenvoudige reden dat de huid van nature vochtafstotend is – als bescherming tegen infiltrerende ziektekiemen. De enige manier om je huid van buiten af te hydrateren is door het gebruik van meervoudige liposomen (Phospholipiden) en hyaluronzuur.

Stap 3.

Vitalisering, bescherming en celvernieuwing met vitamines.
Vitamines spelen een belangrijke rol in het menselijke lichaam. Ook in huidverzorgings-producten worden vitamines ingezet om de huid en vooral de levende huidcellen te beschermen, te vitaliseren en hun werking te optimaliseren. Niet alle vitamines hebben echter een bewezen werking als ze op de huid worden aangebracht.Het komt er dan ook op aan de beste vitamines voor de huid te selecteren. Gelukkig is er heel wat onderzoek voorhanden dat aantoont dat met name de volgende vitamines het meest efficiënt zijn voor de optimalisering van de huidfuncties en het mooier maken van de huid (in volgorde van belangrijkheid): de natuurlijke varianten van: vitamine E, provitame B5, vitamine A, provitame A en vitamine C.

Stap 4.

Verzachting, bescherming en voeding met huideigen vetstoffen.
Als je je huid reinigt, verwijder je ook een deel van de natuurlijke beschermende vetlaag van je huid. De eerste functie van een gezichtscrème of bodylotion is om ontstane tekorten weer aan te vullen. Uit analyses blijkt dat het natuurlijke vetlaagje van de huid bestaat uit cholesterol, squaleen, triglycerides, fosfolipiden, vrije vetzuren, wassen en wasesters. De bron voor deze vetstoffen zijn de talgklieren.

Sommige plantaardige natuurlijke oliën zoals teunisbloemolie, jojobaolie, sesamolie, macadamiaolie en sheabutter bevatten hoge concentraties van dezelfde componenten als de talgklieren. Een bijkomend voordeel van deze hoogwaardige natuurlijke oliën is dat ze rijk zijn aan vitamines.

Stap 5.

Ondersteunen van de natuurlijke beschermingsfactor van je huid.
De natuurlijke beschermingslaag van je huid bestaat niet enkel uit vetstoffen, maar ook uit water en wateroplosbare stoffen. De gebruikelijke vakterm hiervoor is NMF, de afkorting voor Natural Moisturizing Factor. Het zijn de “factoren” die je huid vochtig houden en maken dat ze niet uitdroogt en rimpelig wordt: water, ureum, melkzuur of citroenzuur, hyaluronzuur, sodiumlactaat of natriumlactaat en allantoine.
Al deze stoffen zijn lichaamseigen. Ze komen van nature in de menselijke huid voor. Al deze werkstoffen zijn ook essentiële werkstoffen van de menselijke huid. Als deze stoffen in je product ontbreken kan dat de huidbalans en huidgezondheid verstoren. Dit kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering.

Stap 6.

Het toevoegen van huideigen lipiden (vetstoffen) in het geval van tekorten.
Normaal gezien maakt de huid deze stoffen voldoende aan. Maar als de huid droog, schraal en schilferig is kan dat wijzen op een tekort aan zgn epidermale lipiden. Er is ruim wetenschappelijk onderzoek voorhanden dat bewijst dat het toevoegen van epidermale lipiden, zoals ceramides en phospholipen, aan een verzorgingsproduct dit probleem kan verminderen of oplossen. Let op: Minerale olie verhindert de opname van deze en andere werkstoffen door de huid.

Stap 7.

Het vermijden van zinloze en overbodige ingrediënten.
Verlies geen tijd of geld. De meerderheid van de in cosmetica gebruikte stoffen zijn niet bekend schadelijk, maar voegen ook niet echt iets toe aan de waarde van het product. Ze moeten beschouwd worden als goedkope vulstoffen die geen of nauwelijks voordelen hebben voor de huid. Hoe meer van deze stoffen in een product aanwezig zijn, hoe kleiner de doeltreffendheid. Producten met ellenlange ingrediëntenlijsten met vreemde chemische namen zijn hiervoor een indicatie. Ook de steeds opnieuw opduikende “wonder- ingrediënten” zijn een vorm van kwakzalverij en een te vermijden zinloze aanslag op je budget.

Wil je meer informatie, ga dan naar dit artikel op de website van Dr. Baumann.