De meest voorkomende huidaandoening is eczeem. Een ander woord voor eczeem is dermatitis. De huid met eczeem jeukt en is vaak rood, droog en schilferig. Ze is soms verdikt met knobbeltjes en kan met vocht gevulde blaasjes vertonen. De huid ziet er onregelmatig en verouderd uit.

EczeemEr zijn verschillende types eczeem. De meest voorkomende zijn contacteczeem (irritatief of allergisch) en atopisch (constitutioneel) eczeem. Bij contacteczeem reageert de huid op een irriterende of allergene stof. Deze beide vormen van eczeem kunnen voorkomen of verholpen worden door cosmetica te gebruiken die deze stoffen niet bevat. Atopisch eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen.

De meest voorkomende allergene stoffen zijn metalen (nikkel, chroom), chemische conserveringsmiddelen, geur -en kleurstoffen, medicamenten, grondstoffen voor zalven (wolvetten) en latex.

Huidverzorging

Vaak is het moeilijk de precieze stoffen te vinden die de allergische reactie veroorzaakt. Toch is het belangrijk om het contact met de allergene stof te vermijden. Door het gebruik van huidverzorgingsproducten met goed verdraagbare stoffen neemt de kans op huidreacties af. Met name de Dr Baumann SkinIdent lijn raad  ik daarom aan in de verzorging van eczeem, omdat deze enkel huideigen stoffen bevat. Ingrediënten die de vochtbalans en barrièrefunctie van de huid herstellen, ontstekingsremmend zijn en de huid (terug) vetten zijn erg belangrijk. Ureum, hyaluron, teunisbloemolie, vitamines zoals Vit B12 en Vit E, phospholipiden en ceramides zijn voorbeelden van zulke effectieve stoffen in de aanpak van eczeem.

Ontspanning & Balans

Zoals bij veel huidproblemen, verergerd stress ook eczeemklachten. Het kan een wake-upcall zijn om rustiger aan te doen en meer tijd voor jezelf in te plannen. Een heerlijke (gezicht)massage kan je helpen te ontspannen en maakt tegelijkertijd je huid zacht en soepel. In mijn massages werk ik graag met een intensieve lotion op basis van teunisbloemolie.

Voeding

Een gezond en gevarieerd (biologisch) eetpatroon is belangrijk bij eczeem. Door gezonde voeding wordt je huid van binnen uit gevoed met vitamines en bouwstoffen. Maar omdat voeding reacties van de huid kunnen uitlokken is het belangrijk te laten onderzoeken op welke voedingsmiddelen je reageert.

Naast een gezonde voeding kun je ook supplementen gebruiken zoals een Multi Vitamine en Vit C. Omega 3 is een meervoudig onverzadigde vetzuur die ontstekingsremmend en positief op een droge eczeemhuid werkt.

Vooruitzichten

Na de puberteit verdwijnt de dermatitis bij 75% van de kinderen. Een toegenomen huidgevoeligheid blijft vaak wel levenslang bestaan.