Melk, Suiker en Acne

De meeste vormen van acné ontstaan door een verstoring van de hormoonbalans. Dit zorgt voor een verhoogde talgproductie en een verhoogde epitelisering (verdikking van de hoornlaag). Uiteindelijk verstoppen de talgkanalen, ontstaan zwarte puntjes (comedonen) of onderhuidse ontstekingen. Vooral pubers en tieners hebben er last van. Toch zien we acné steeds meer bij volwassenen voorkomen.

Aan de slag

SuikerMet acné-behandelingen en goede producten kan acné behandeld worden. Door bijvoorbeeld talgregulerende werkstoffen te gebruiken zoals vitamine A en Liposomen wordt verstopping van de huid tegen gegaan. Daarnaast zijn er ook nog een aantal natuurlijke antibacteriële ingrediënten zoals manuka, tea tree, aloe vera en lavendel die ingezet kunnen worden. Deze ingrediënten maken de acnébacterie minder actief en lossen ontstekingen op.

Wat kun je nu nog meer doen tegen acné?

Op je voeding letten! Alhoewel de wetenschap tot voor kort het tegendeel beweerde is er wel degelijk een verband tussen voeding en acné.

Uitgangspunt voor onderzoek was de vaststelling dat in onze westerse maatschappij acnéproblemen alleen maar toenemen, terwijl bij natuurvolkeren acné een onbestaand verschijnsel is. Als we ons eetpatroon gaan vergelijken met het eetpatroon van bijvoorbeeld de Papoea’s valt er onmiddellijk iets op. Hun dieet bevat, in tegenstelling tot dat van ons, geen melk of melkproducten en weinig geraffineerde suikers.

Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50 procent meer kans op puistjes, dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. De grotere kans op acné komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Deze hormonen worden in principe afgebroken in de lever maar als die het niet meer aankan worden ze afgezet in de rest van het lichaam.
Op die manier zorgen ze voor een verhoogde talgproductie met uiteindelijk acné als gevolg. Het zijn overigens niet alleen de steroïden in melk die voor problemen zorgen. Melk bevat verschillende groeihormonen. En dat hoort ook zo. Melk is immers bedoeld om zuigelingen te laten groeien.

En suiker dan?

Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker en zeker pure geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Een team onder leiding van evolutionair bioloog Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State universiteit beschrijft het volgende mechanisme:
Geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. Het lichaam heeft immers weinig werk om ze te verwerken. De pancreas reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en het groeihormoon IGF-1 af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt op zijn beurt weer tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de talgklieren aan tot productie van meer talg. Het zelfde resultaat dus als bij de melk, alleen een ander scenario.
(Meer informatie over de aanpak van Acné kun je lezen onder het ‘kopje’ Huidproblemen.).