Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht.Het probleemgebied is gelokaliseerd in het midden van het gezicht: wangen, neus, voorhoofd en kin. 

RosaceaRosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De belangrijkste kenmerken zijn rode huidvlekken, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels).

Rosacea komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 60. Maar in mijn praktijk zie ik ook steeds meer jongere vrouwen die met dit probleem kampen. De echte oorzaak van Rosacea is nog niet bewezen, maar men weet wel dat (vette) cosmetica, zon, hitte, kou, alcohol, koffie, kruiden, intensief sporten en stress de huidaandoening kan laten opvlammen.

Huidverzorging

Als je last hebt van Rosacea kan je huid nog maar weinig verdragen. Het is dus erg belangrijk om je huid zo min mogelijk te belasten en stapsgewijs te werken aan herstel. Mijn ervaring is dat mijn cliënten baat hebben bij de milde en 100% huidvriendelijke, hydraterende en vetvrije producten van Dr Baumann. De werkstoffen in de producten (zoals aloe vera, tea tree, allantoïne en hyaluron) hebben namelijk een beschermende, kalmerende, hydraterende en ontstekingremmende werking, waardoor je huid meer in balans komt en opknapt. Maar omdat elke huid anders reageert, blijft het uittesten welke stoffen je huid kan verdragen.
Omdat je huid kwetsbaar is is het belangrijk haar ook goed tegen de zon te beschermen. Ook hier geldt dat een gezond en vetvrij product het best door je huid verdragen wordt. Ik kan je adviseren welke sungel passend is bij jouw huidtype.

Mooi met Camouflage. Je wilt er graag goed uit zien. Maar roodheden, pukkeltjes en zichtbare bloedvaatjes kunnen je gezicht behoorlijk ontsieren. Misschien maakt het je onzeker en schaam je je ervoor. Wellicht heb je al verschillende merken make-up gebruikt om de Rosacea te kunnen verdoezelen. Maar stoffen die in make-up gebruikt worden prikkelen vaak je huid en verergeren daarmee de Rosacea. Gelukkig is er toch een oplossing.

De make-up van Dr Baumann wordt ook bij een Rosacea vaak heel goed verdragen. De camouflage producten geven een mooie natuurlijke dekking, zonder dat daar dikke lagen make-up voor nodig zijn. De producten sluiten de huid niet af en bevatten gezonde en natuurlijke ingrediënten, die ook nog eens een lichte bescherming tegen UV stralen geven. Het camoufleren van roodheden moet dun, egaal en in de juiste kleur opgebracht worden om een natuurlijk resultaat te krijgen. Omdat groene pigmenten roodheden compenseren, wordt deze eerst dun onder de camouflage aangebracht.

In een korte ‘Proef make-up’ laat ik je zien hoe gemakkelijk de camouflage door jou zelf is aan te brengen. Je zult ervaren dat de make-up licht en prettig aanvoelt en een mooi resultaat geeft.

Ontspanning & Balans

Regelmatig rust nemen en ontspannen is gezond voor heel je lichaam, je geest en dus ook je huid. Je blijft meer in balans en je krijgt de tijd om op te laden en te herstellen van alle drukte. Uit onderzoek blijkt dat stress je weerstand verlaagd en dat je meer kans hebt om ziek te worden. Ook je huid heeft last van stress. Vaak zie je dat de Rosacea meer opvlamt als je last van stress hebt. Een mogelijke oorzaak is dat bij stress de doorbloeding in je gezicht meer toeneemt, waardoor de bloedvaatjes in je gezicht zich nog meer verwijden. Mogelijkerwijs versterkt dit proces je huidprobleem. Dit is waarschijnlijk ook aan de orde bij bijvoorbeeld intensief sporten en het nuttigen van warme dranken, alcohol en pittige kruiden. Een andere oorzaak kan zijn dat door een verlaagde weerstand je huidconditie achter uit gaat en dat bacteriën ontstekingen veroorzaken.

Meer ontspannen en rust in je hoofd hebben dus een positief effect op je weerstand en jouw huidprobleem. In mijn behandelingen gebruik ik Oosterse Massage vormen om dit te bereiken. Drukpuntmassages, Indiase Hoofdmassage, Chinese voetmassage zijn bijvoorbeeld onderdelen in mijn behandelingen die je lichaam én geest weer in balans brengen en het zelfgenezend vermogen van je lichaam stimuleren.

Voeding

Een gezonde gevarieerde (biologische) voeding is een belangrijk onderdeel in de aanpak van Rosacea. Het versterkt je immuunsysteem en maakt je huid en lichaam gezond. Een aantal specifieke tips bij Rosacea zijn:

Drink 1,5-2 liter water, vermijd alcohol en drink niet meer dan 4 koppen koffie per dag. Eet voldoende fruit (3 stuks) en groente (min 200 gr) voor een goede darmwerking en opname van voedingstoffen en vitamines. Wees alert op citrusvruchten, gedroogd fruit, aubergine, spinazie, tomaten en aardbei en specerijen. Deze kunnen een Rosacea soms doen opvlammen.
Gebruik volkorenproducten en vermijd geraffineerde suikers. Eet minder vlees (liefst biologisch), meer vis (paar keer per week) en wees matig met zuivel.
Tip: door een eetdagboek bij te houden krijg je zicht welke voedingsmiddelen je Rosacea verergeren. Door deze producten te vermijden en te vervangen door andere, kun je jouw huidprobleem meer onder controle houden.
Gebruik aanvullend op een gezond voedingspatroon: een goede multivitamine en Omega 3 (of visolie) en Vit C (weerstand verhogend en ontstekingsremmend)

Vooruitzichten

Rosacea is een hardnekkige aandoening, met de neiging regelmatig de kop op te steken. Met mijn 4-staps aanpak die bestaat uit: 1) Persoonlijke Begeleiding& Behandelingen, 2) Productadvies, 3) Bevorderen Ontspanning &Balans, 4) Voedingtips kan ik jou helpen je huid in balans te brengen, je huidconditie te verbeteren en de Rosacea tot rust te brengen. Bel gerust voor een afspraak of mail mij even.