Vocht inbrengende creme – een fabeltje

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde en mooie gladde huid is een goed gehydrateerde huid. Volgens de reclame zou de zgn. “hydraterende crème” of te wel een ” vocht inbrengende creme” je huid kunnen hydrateren en verbeteren. Er is echter voldoende onderzoek dat aantoont dat deze crèmes de huid helemaal niet kúnnen hydrateren!

Wat doet een crème?

Als je je huid reinigt verwijder je het natuurlijke vetlaagje van je huid. Hierdoor gaat je huid versneld vocht verliezen (dehydrateren). Na het aanbrengen van een crème wordt er een nieuw vetlaagje op de huid gevormd. Daardoor wordt het vochtverlies weer enigszins afgeremd. De “natuurlijke toestand” wordt dus min of meer hersteld. Dit is prima, maar er is geen sprake dat je je huid effectief hydrateert. Naar mate je ouder wordt verliest je huid meer vocht. Met de juiste ingrediënten kun je het vochttekort herstellen en maak je al een belangrijke stap om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Hydratatie via Liposomen

CremeIn een studie van de Universiteit van Halle-Wittenberg staat: “De hoornlaag van de huid is lipofiel (waterafstotend) en heeft van nature een lage hydratatie. Daardoor vormt de huid een zeer moeilijk te doorbreken barrière.” Het valt dus te verwachten dat een crème deze barrière niet zomaar zal kunnen doorbreken om extra vocht aan te voeren en de hydratatie te verbeteren. Deze verwachting wordt ook door onderzoek bevestigd.

De gewone “hydraterende crème” (Standaard Olie in Water, vaak op basis van vaseline) gaf na 5 uur als meetresultaat “3”. De liposomen gaven als meetresultaat “48”, ofwel 16 keer meer als de gewone crème. Het aanbrengen van liposomen gaf dus absoluut de beste resultaten.

Dit resultaat is volledig te danken aan het feit dat liposomen bestaan uit fosfolipiden gevuld met water. Deze fosfolipiden nestelen zich tussen de huidcellen en houden daar het extra water vast, waardoor de huid maximaal gehydrateerd wordt. Naast dat de liposomen hydrateren zijn ze ook een belangrijk transportmiddel voor belangrijke werkstoffen en vitamines.

Conclusie

Het begrip “hydraterende crème” is erg verwarrend. Een hydraterende crème voorkomt dus vochtverlies, maar hydrateert niet. Als je jouw huid echt wilt hydrateren werken liposomen het meest effectief. Het toevoegen van  liposomen aan een crème werkt niet. Ze worden namelijk door het vet van de crème vastgehouden, waardoor ze de huid niet kunnen indringen en dus ook niet kunnen hydrateren.