Acne Juvenilis of Jeugdpuistjes

Wat zijn jeugdpuistjes

Opperhuid
Jeugdpuistjes zijn een vorm van acne. Dit is een chronische ontsteking van de talgklier en/of talgfollikel.
Talgklieren produceren talg, een olieachtige stof die huid en haren soepel houdt. Talg vormt een belangrijk onderdeel van de zogenaamde zuurmantel, die de huid beschermt tegen uitdrogen en schadelijke micro-organismen. De talgklier kan verbonden zijn aan een haar en heeft een opening/porie naar buiten waardoor de talg afgevoerd kan worden. De meeste talgklieren komen voor in het gezicht, nek, rug en decolleté.

Ontstaan van Jeugdpuistjes

De talgklierfunctie wordt bij Acne Juvenilis (jeugdpuistjes) vooral beïnvloed door hormonen. In de puberteit gaat het lichaam van zowel jongens als meisjes meer hormonen produceren waaronder de zogenaamde androgenen (geslachts)hormonen. Deze hormonen vergroten de talgklieren en er ontstaat een hogere productie van talg. Daarnaast zorgen deze zgn androgenen voor een extra verdikking van de hoornlaag van de huid. De overmatige talgproductie en dode huidcellen van de hoornlaag verstoppen de uitgangen van de talgklieren en veroorzaken verstopte talgklieren. Deze zijn te zien als donkere puntjes in de huid (open comedo of mee-eter). Is de porie helemaal afgesloten dan ontstaat er een bultje (gesloten comedo).

Ontstekingen

In een gesloten comedo hoopt de talg zich steeds meer op. In de talgklieren leeft de zogenaamde corynebacterie die zich snel kan vermenigvuldigen in een zuurstofarme omgeving. Een gesloten comedo is dus een ideale leefomgeving voor die bacterie. De enzymen die deze bacterie vormt tasten de wand van de talgklier aan. Als de wand onderhuids doorbreekt veroorzaakt de talgprop een ontstekingsreactie in het omliggende weefsel. Hierdoor ontstaan infecties, zoals papels (rode verdikking van de huid) en pustels (puistjes).

“Frisse Toet” Behandeling

Met een intensieve dieptereiniging wordt de huid “opgeruimd”. Mee-eters, verstoppingen, puistjes en ontstekingen worden aangepakt. De hoornlaag wordt verdund en talggangetjes geopend. Met de 100% huidvriendelijke en natuurlijke producten van Dr Baumann wordt de huid diep gezuiverd en verzorgd en wordt de huid in balans gebracht.

Zelf aan de slag

Om de huid goed te onderhouden is het belangrijk met regelmaat een “Frisse Toet” Behandeling in te zetten. Daarnaast is het noodzakelijk om elke dag, 2 maal daags,  de huid goed te verzorgen met de geadviseerde producten. De producten bevatten ontstekingsremmende en zuiverende ingrediënten en werken regulerend op de talgklierfunctie. Lees onder Do’s en Don’ts meer adviezen.

Tevreden voor de spiegel

Zowel voor jongens als voor meiden kan het camoufleren van roodheden en pukkeltjes een geschenk zijn. Het huidprobleem is misschien nog niet helemaal opgelost, maar wordt wel veel minder zichtbaar door het gebruik van een gezonde make-up. En dat is heel erg fijn! Zeker als je in een levensfase zit waarin je toch al zo onzeker bent over jezelf en over je uiterlijk! De Dr Baumann concealers en/of camouflage geven een mooi resultaat. En dat zónder dat deze dik op de huid liggen, de huid extra belasten, vet maken of verstoppingen veroorzaken.

Do’s en Don’ts

  • Dagelijks je huid goed verzorgen door: 2x reinigen en verzorgen met geadviseerde producten van Dr Baumann
  • Vermijd krabben en knijpen. Dit voorkomt littekens en extra kans op infecties.
  • Gezonde voeding is een belangrijke ondersteuning. Gebruik minder suiker, melkproducten, evt alcohol en ongezonde vetten
  • Eet elke dag fruit en veel groente en drink water
  • Dagelijks gebruik van supplementen zoals Omega 3 en Multi Vitamine is aan te raden.
  • Verschoon regelmatig handdoeken, slopen en sjaals
  • Stress verergerd vaak het huidprobleem. Zoek balans tussen inspanning en ontspanning en maak plezier!
  • Benoem elke dag de dingen die je mooi vindt aan jezelf en versterk je zelfvertrouwen

(Meer informatie over de aanpak van Acné kun je lezen onder het ‘kopje’ Huidproblemen.).