Clownseczeem (of periorale dermatitis) is een huidaandoening rond de mond, maar kan zich ook uitbreiden over de rest van het gezicht. De aandoening uit zich met rode jeukende plekken en pukkels. Voorkomende symptomen zijn een brandende, soms stekende pijn en vaak ook enige schilfering.

ClownseczeemVrouwen hebben vaker last van clownseczeem dan mannen en vooral bij een vet huidtype bestaat een grotere kans op het ontwikkelen van clownseczeem. Regelmatig gebruik van (ongezonde) cosmetica kan de klachten uitlokken. Ook is er een duidelijke relatie tussen het smeren van hormooncremes en het ontstaan van de periorale dermatitis. Tandpasta’s, mondwater en citrusvruchten kunnen ook (mogelijke) oorzaken zijn.

Huidverzorging

Om je huid meer in balans te brengen en helpen te herstellen, is een milde vetvrije gezonde verzorging nodig. De productlijn van Dr Baumann heeft verschillende producten met hydraterende, kalmerende en verzorgende ingrediënten die goed werken bij een Clownseczeem. Ik kan je persoonlijk adviseren welke ingrediënten goed zijn voor jouw huid en hoe je deze kan gebruiken. Omdat je huid gevoelig is en gauw geïrriteerd kan reageren bouw ik stapsgewijs jouw huidverzorging uit. Soms blijkt dat een aanvulling met een oraal of locaal antibioticum (liefst in gelvorm) toch ook is aan te bevelen. Let op: Corticoïden zalven kunnen opnieuw een verslechtering van de huid uitlokken.

Mooi met Camouflage. Je wilt er graag goed uit zien maar de rode vlekken en pukkeltjes in je gezicht vind je erg storend. Misschien is het wel het eerste waar je naar kijkt als je ‘s morgens in de spiegel kijkt? Er zullen ook vast dagen zijn dat je je er verdrietig onder voelt en jezelf helemaal niet mooi vindt. Toch heb ik een oplossing! Ook als jouw huidprobleem nog niet is verholpen kan je je toch mooi en aantrekkelijk voelen.

De camouflage producten van Dr Baumann worden over het algemeen goed verdragen en geven een mooie natuurlijke dekking, zónder dat daar dikke lagen make-up voor nodig zijn. De producten sluiten de huid niet af en bevatten gezonde en natuurlijke ingrediënten, die ook nog eens een lichte bescherming tegen UV stralen geven. Het camoufleren moet dun, egaal en in de juiste kleur opgebracht worden om een natuurlijk resultaat te krijgen.

In een korte ‘Proef make-up’ laat ik je zien hoe gemakkelijk de camouflage door jou zelf is aan te brengen. Je zult ervaren dat de make-up licht en prettig aanvoelt en een mooi resultaat geeft.

Voeding

Met gezonde (biologische) voeding versterk je jouw immuunsysteem en werk je van binnen uit aan de gezondheid van je huid. In het hoofdstuk over Voeding kun je er meer over lezen. Van citrusvruchten is bekend dat deze de aandoening uit kunnen lokken. Supplementen als Vit C en Omega 3 zijn aan te bevelen omdat deze oa ontstekingsremmende werking hebben en je immuunsysteem ondersteunen.

Vooruitzichten

De aandoening kan maanden tot soms jaren lang aanhouden. Maar met een goede verzorging kun je je huid wel meer en meer in balans krijgen, met minder ontstekingen en roodheden. Door uit te vinden wat de triggers zijn en je leefstijl daar op aan te passen, krijg je meer grip op jouw huidprobleem. Na genezing blijven geen littekens over. Echter knijpen en krabben beschadigt je huid op diepere lagen en dit kan wél blijvende littekentjes veroorzaken.