Is zonnen gezond?

ZonnelotionWat worden we blij van zonnestralen! De warmte, zomerse kleren en lekker buiten zijn doen ons goed. Daarnaast maken we ook nog eens extra endorfines (gelukshormonen) aan door de UV-A stralen van de zon. Zonnestralen bevatten naast UV-A ook infrarood, violette –en UV-B stralen. UV-B stralen zorgt bijvoorbeeld voor sterkere botten doordat onze huid, onder invloed van deze stralen, Vit D aanmaakt. Ook verbeteren sommige huidaandoeningen door de zon. Zoals acné, eczeem en psoriasis.

Echter een te veel aan UV stralen zijn schadelijk voor de gezondheid! Straling kan leiden tot verschillende soorten huidkanker. Verbranding van de huid verhoogd nog eens het risico op huidkanker.

Hoe hoger de factor, hoe groter de bescherming?

Zonnecrèmes bieden bescherming tegen de zon. De mate van bescherming wordt aangegeven met de Sun Protection Factor (SPF), die we in Nederland meestal kortweg ‘de factor’ noemen.

Producten met een beschermingsfactor boven de 20 bieden echter nauwelijks veel extra bescherming. De vermindering van de UV-straling bereken je op de volgende manier: (100 – (100/Factor)).

SchemaBijvoorbeeld:
Factor 04 = (100 – (100/04))= 75% vermindering UV-straling
Factor 10 = (100 – (100/10))= 90% vermindering UV-straling
Factor 20 = (100 – (100/20))= 95% vermindering UV-straling
Factor 30 = (100 – (100/30))= 97% vermindering UV-straling
Factor 50 = (100 – (100/50))= 98% vermindering UV-straling

Conclusie: Hogere factoren geven zo goed als geen extra bescherming meer, maar zijn wel duurder en bevatten vaak hogere concentraties allergiserende chemische UV-filters of witmakende minerale filters (zinkoxide en titaniumdioxide, zie verder bij de feiten).

Feiten

Een zonnefactor beschermt alleen tegen zonnebrand.
Jarenlang en uitgebreid wereldwijd onderzoek toont aan dat het gebruik van beschermingsproducten met zonnefilters de huid tegen verbranding beschermt. De kans op huidkanker na zonnebrand neemt hiermee af. Echter zonnefilters voorkomen niet alle vormen van huidkanker. Indien je echt het risico op huidkanker wilt verkleinen mag je daarom niet vertrouwen op een beschermingsproduct. Zo veel mogelijk de zon vermijden, met name op momenten dat deze intens schijnt, is de beste remedie.

Regelmatig (om de twee uur) insmeren met een lage factor is beter dat éénmalig insmeren met een hoge factor.
Zelfs indien het product waterbestendig is. De werking van het product vermindert snel omdat het weggewreven wordt door afdrogen of liggen op een handdoek of strandstoel, of gewoon omdat je even over het gezicht of het lichaam wrijft. Mensen denken vaak goed beschermd te zijn met een hoge factor. Ze smeren zich minder vaak in en blijven vaak langer in de zon. De schadelijke effecten van de UV stralen nemen hierdoor toe.

Vele chemische UV-filters leiden steeds vaker tot allergische reacties.
Wil je het risico op een allergische reactie vermijden of verminderen, vermijdt dan met name deze chemische UV-filters: 4-Methylbenzylidencampher; 4 MBC; 3-Benzylidencampher; 3 BC; Octyl Methoxycinnamate; OMC; Benzophenone-3; Oxybenzon; Homosalate; Homomenthylsalicylat; HMS; Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid; OD-PABA.Een zonneproduct zonder chemische UV-filter, maar met de lichtreflecterende natuurlijke minerale filters Zinkoxide en/of Titaniumdioxide is het beste. Allergische reacties van de huid komen hiermee bijna niet voor. Een nadeel van deze minerale filters is dat het wittige waas op de huid kan geven. De beste keuze is in dat geval is een UV-filter te kiezen genaamd Octocrylene, een synthetisch UV-filter die het meest gezond is voor de huid en niet allergiserend werkt. Meer informatie over te vermijden stoffen vindt je via deze link.

Zonneproducten met natuurlijke vitamine E bieden meer bescherming.
Schade en huidveroudering door vrije radicalen kan deels voorkomen worden door het gebruiken van anti-oxidanten. Met name natuurlijke vitamine E biedt daartegen een efficiënte bescherming. Producten met deze vitamine (en zonder andere toegevoegde UV-filters) bieden al een beschermingsfactor 4 en dus 75% vermindering van de UV-straling. Een natuurlijke vitamine E wordt vermeld als: “d-alfa-tocopherol-acetate”.

Zonneproducten met chemische conserveringsmiddelen leiden tot snellere huidveroudering.
Aan de Universiteit van Kyoto werd vastgesteld dat zonneproducten met het chemische conserveringsmiddel ( Methylparaben ) huidcellen meer dan 3 maal sneller doen afsterven dan producten zonder conserveringsmiddelen. Chemische conserveringsmiddelen doden namelijk ééncelligen. En of dat nu een niet-gewenste bacterie is of een gezonde huidcel, dat maakt voor het conserveringsmiddel geen verschil. Aangezien conserveringsmiddelen ook vaak allergische reacties veroorzaken is het advies: gebruik geen (zonne)producten met deze stoffen indien je de kans op vroegtijdige huidveroudering door celdood of allergieën wil vermijden.

De huid moet in de zon extra goed verzorgd worden.
Omdat intense UV-straling een huidverouderend en huiduitdrogend effect heeft, is het van belang je huid extra goed te hydrateren met liposomen en extra goed te verzorgen met natuurlijke oliën en vitamines. Ook de zonnebeschermingsproducten moeten deze ingrediënten bevatten. De gebruikelijke minerale olie (petroleumolie), conserveringsmiddelen en geurstoffen in zonneproducten hebben geen hydraterende en verzorgende werking en kunnen de huid net extra uitdrogen of tot een allergie leiden.

Dr. Baumann

De zonneproductlijn van Dr Baumann is de beste keuze. Het bevat vitamine E en geen chemische filters en conserveringsmiddelen. Sinds kort is het assortiment uitgebreid: voor elk huidtype een passend product!
Meer info of advies nodig? Bel of mail me of maak een afspraak om langs te komen.